Codzienność Ojca świętego Franciszka(Vatican Service News – 05.01.2018)

 
 
 

Przyzwyczailiśmy się do obrazu Ojca świętego, którego widzimy na audiencji generalnej, witajaącego przybyłych pielgrzymów. Nie dziwi nas widok papieża nauczającego, modlącego, odprawiającego Mszę świętą. Rzadko zastanawiamy się nad jego codziennym planem dnia. Papież Franciszek poza wieloma spotkaniami, które są umieszczane w jego codziennym kalendarzu , poza modlitwą , medytacją  przychodzi na posiłki i tutaj dostrzeżemy wielką różnicę w odniesieniu do poprzedników. Poprzedni papieże spożywali  posiłki w pałacu apostolskim w papieskiej sali refektarzowej znajdującej się blisko apartamentów przygotowanych dla Ojca świętego. Z tego zwyczaju zrezygnował papież Franciszek, który nie mieszka w apartamencie papieskim a zwykłym apartamencie w Domu Świętej Marty. Tam również każdego dnia schodzi na posiłki. Stolik, przy którym najczęściej siada Franciszek, znajduje się w końcu sali, gdzie jednocześnie pomieścić się może około czterdziestu osób i nie jest oddzielony od pozostałych żadnym parawanem. Często towarzyszą mu dwaj sekretarze, Argentyńczyk i Egipcjanin, a nierzadko bywa tam kard. Domenico Calcagno, szef Zarządu Dóbr Stolicy Apostolskiej i zamiłowany myśliwy.

Jak wyglądają posiłki Ojca świętego ?

Na pierwsze danie papież zamawia na przemian ryż lub makaron, zawsze “in bianco”, czyli bez żadnego sosu lub przyprawy. Na drugie je ryby lub białe mięso (wbrew niektórym głosom nie jest więc wegetarianinem). Rzadko je słodycze. Bywa że na zakończenie obiadu, który zaczyna się o godzinie trzynastej (kolacja o dwudziestej) prosi o jogurt. Jest wielkim miłośnikiem warzyw i owoców, które pochodzą z gospodarstwa rolnego w podrzymskiej rezydencji w Castel Gandolfo.Większość artykułów trafiających na papieski stół – a w przypadku Domu św. Marty także na stoły jego współbiesiadników – pochodzi właśnie stamtąd. Gospodarstwo założono w latach 30. XX wieku z woli Piusa XI. Pochodzące stamtąd produkty przywożone są codziennie do Watykanu, a niewielka ich część sprzedawana jest na miejscu, głównie pracownikom. Gospodarstwo posiada 80 krów, które dają w sumie 800 litrów mleka dziennie, około 1000 kur niosek (600 jaj dziennie).Piętnaście uli daje 400 kilogramów miodu rocznie. Produkuje się tam również wysokiej jakości oliwę z oliwek (1700 litrów rocznie) oraz wino, czerwone (gatunku Cesanese del Piglio) i białe (Trebbiano i Malvasia). Owoce z Castel Gandolfo to przede wszystkim śliwki, brzoskwinie, jabłka i kiwi, a warzywa – cukinie, bakłażany i papryka.

Ojciec święty Franciszek przychodząc na posiłki bierze tacę , jak zwykły człowiek i sam się obsługuje. Czasami w tym właśnie momencie próbują podchodzić do Niego goście, biskupi prosząc o “słowo”. Papież z serdecznym uśmiechem odpowiada: a teraz to czas na jedzenie.  Z pewnością również ta prostota w codziennym życiu stanie powoduje wielką sympatię milionów wiernych w świecie. Módlmy się i pamiętajmy o Ojcu świętym w każdym dniu nowego 2018 roku.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.