Symbolika święconych pokarmów wielkanocnych (Vatican Service News – 31.03.2018)
Powoli zbliżamy się do zakończenia Triduum Paschalnego. W Polsce nieodłącznym elementem Wielkiej Soboty , poza licznymi nawiedzeniami grobu Pańskiego, jest święcenie pokarmów. To piękny zwyczaj , który nie przyjął się jednak w wielu krajach Europy. Co powinno znaleźć się w koszyczku do poświęcenia ? Co symbolizują umieszczone w koszyczku pokarmy.
Jajka – symbol życia, które się odradza, ale także Zmartwychwstania Chrystusa. Jajka najczęściej barwi się różnymi kolorami lub ozdabia specjalnymi wzorami (pisanki). Dla ozdoby można dodać także kolorowe wydmuszki.
Chleb – symbol, który wiąże się z ciałem Chrystusa i wydarzeniami Wielkiego Czwartku oraz Ostatniej Wieczerzy. Chleb jest podstawowym posiłkiem, modlimy się o niego w modlitwie “Ojcze Nasz” i prosimy, by nigdy go nie zabrakło.
Baranek – oznacza Chrystusa prowadzonego na rzeź, umierającego za człowieka, a następnie zmartwychwstałego i triumfującego. Baranka wykonuje się masła, z ciasta lub z cukru. Najczęściej zawiera także chorągiewkę z napisem Alleluja – okrzykiem radości wychwalającym Boga.
Sól – symbolizuje ochronę przed zepsuciem, ale także obronę przed wszelkim złem i działaniem diabła. Chrystus mówił o swoich uczniach, że są “solą ziemi”. Jej znaczenie nawiązuje także do więzi między Bogiem a jego ludem.
Mięso i wędliny – są symbolem witalności, zdrowia i dostatku. Są także pamiątką baranka paschalnego i wieczerzy, którą Jezus zjadł z apostołami przed swoją męką i śmiercią.
Chrzan – oznacza ludzką krzepę, fizyczną siłę i zdrowie, wzmacnia właściwości pozostałych potraw.
Ciasto -symbolizuje ludzkie umiejętności, kunszt wykonania i zdolności. Jest także oznaką słodyczy, która następuje po dniach postu i wyrzeczenia.
Pieprz – przypomina o gorzkich ziołach, które Izraelici jedli na pamiątkę swojego pobytu w Egipcie.
Koszyczek powinien być wiklinowy, dekorowany bukszpanem, z białą serwetką. Jeszcze jest czas by przemyśleć czy wszystko mamy w naszych koszyczkach.